Barion Pixel

A magaságyás előnyei

Annak idején azért kezdtem bele a magaságyás-projektbe (értsd: a férjem épített nekem magaságyást😊) mert nagyon tetszett. Remekül néztek ki a képeken, vagy műsorokban látható magaságyások, leginkább Jamie Oliver műsorában látható ágyások tetszettek. Tele mindenféle jóval, amikért csak ki kellett menni és szedni belőlük.

Drótvázas geotextil magaságyás

Az sem elhanyagolható körülmény, hogy kertünk egy homokdomb kellős közepén található, hobbi kertész lévén legnagyobb bánatomra annak nem túl jó termőképességével. Így indultak az első kísérletek a fűszer- és sziklakertekkel, azonban dísznövények mellett szerettem volna haszonnövényeket is termeszteni. Egy szó mint száz lett 3 db 3×1 m-es kb. 30 cm magas ágyásom. Ennek lassan 10 éve, azóta persze egy része átalakult, új ágyások születtek…

A kezdeti „csak mert tetszik” után viszont sok előnyét láttam, amikre előtte nem gondoltam:

  • rengeteg kerti hulladékot elnyelnek az ágyások, amik így újra hasznosulnak
  • sokkal sűrűbben lehet ültetni/ nevelni a zöldségeket
  • remekül ki lehet használni, hogy a növények segítik egymást, szép és hasznos társulások védik-táplálják egymást
  • könnyebb tisztán tartani, kapálni, kezelni, mert nem a földön van, így akár mellé térdelve, akár állva (a magasabb ágyások esetében) könnyen ápolhatók
  • a locsolás hatása jobban érvényesül, egy helyen marad a víz, néhány helyen a csöpögtető is megoldható
  • könnyebb szedni a termést, mert ahhoz sem kell annyit hajolgatni
  • A kutya kevésbé bántja a magaságyásban lévő növényeket, könnyebb megtanítani neki, hogy azt nem szabad! (persze egy bernink van, tehát teljesen reménytelen a dolog, ő viszont inkább hozzátesz- nem elvesz. Így ültetett egyszer bakancsot is az ágyásásokba, szegénynek ezért arrébb kellett tennie pár paprika palántát)
Geotextil ültetőzsákok különböző méretben
A nappali ékköve, a kovácsoltvas virágláda

Így a kezdeti lelkesedésből lassan megérett a magaságyás-láz és barátnőmmel, Ágival elkezdtünk kísérletezni a különböző méretekkel, anyagokkal és formákkal. Ennek köszönhetően jutottunk el végül a geotextil magaságyás gondolatáig és születtek meg az első termékeink a Kiss Gardenhez. Azóta pedig már nagy szerelmünk, a kovácsoltvas jellegű virágládák és magaságyások is megépültek.

Persze itt nem áll meg a történet, megjött a kedvünk, hogy ezekkel másoknak is segítsünk, és még rengeteg ötletünk van!

Shopping Cart